Naslovnica Galerija Veliki djetlić (Dendrocopos major)

Veliki djetlić (Dendrocopos major)

Fotograf našeg portala još jednom je bio u prirodi i napravio nezaboravne fotke ‘Velikog djetlića’, pogledajte galeriju fotografija i sami se uvjerite o ljepoti ove ptice.

VELIKI DJETLIĆ, (Dendrocopos major)

Pripada redu djetlovki (Piciformes) i rasprostranjen je širom Europe i velikim dijelom azijskog kopna. Nastanjuje gotovo sva šumska i antropogena staništa s drvećem (parkovi, voćnjaci, šume i dr.).

Prepoznatljivo oruđe velikog djetlića je čvrst, oštar, crni kljun kojim ptica traži hranu pod korom drveća i teše duplje za gniježđenje. U rano proljeće mužjaci udaranjem kljuna o grane stabala označavaju teritorije; bubnjanje traje kratko (manje od jedne sekunde) sa nekoliko udaraca, isprava jačih, na kraju slabijih. Rep je kratak i služi kao potporanj, podrepak je intenzivno crvene boje. Dugačkim i oštrim kandžama ptica se hvata za okomitu površinu stabala. Dužina tijela odrasle ptice je do 26 cm, raspon krila 38-44 cm, težina do 100 grama. Mužjak se razlikuje od ženke po crvenoj pjezi na zatiljku. Let velikog djetlića je tipičan – valovit, s brzim zamasima krila, često uz prodorno glasanje.

Veliki djetlić gnijezdi jednom godišnje, od travnja do lipnja. Gnijezdi u šumama, parkovima i voćnjacima. Parenje započinje u ožujku, glasanjem i borbama mužjaka za teritorij. Veliki djetlić je dupljašica i oba roditelja tešu duplju za gniježđenje u deblu, na visini većoj od 3 m. Gnijezdo je duboko 25-30 cm, široko do 15 cm, dno je obloženo komadićima drveta. Ženka nese 4-7 jaja na kojima oba roditelja leže oko dva tjedna i oba se brinu za mlade čučavce. Mladi se osamostaljuju nakon dvadesetak dana.

Hrani se potkornjacima, raznim kukcima i njihovim ličinkama, gusjenicama, sjemenkama četinjača, svježim voćem. Često pticama pjevicama iz gnijezda otima mlade.

Poput drugih europskih djetlića i veliki djetlić je stanarica, iako su zabilježena migracijska kretanja odraslih i mladih ptica, poput disperzivnih i eruptivnih migracija te zimskih vertikalnih migracija.

 

HERCEGOVINA.in