(VIDEO) Zbog ovog ‘stroja’ zažalit će mnogi kablovski TV operateri: AX95 Android TV box

AX95 Android TV box recenzija
Vrti 8K, Dolby Audio i sve relevantne HDR formate. I sve to za 40-tak eura. Kakav je u praksi AX95 Android TV box?

Maleni i jeftini TV Android TV boxevi su sve popularniji. Jel postoje modeli koji nemaju Android? Koliko znam, zapravo i ne. Dakle, svi imaju Android, svi se hvale barem 4K ako ne i 8K video reprodukcijom te cijenama od parsto kuna.

AX95 Android TV box spada u gore navedene okvire. Specifikacije su mu izvrsne, vrti i 4K Dolby Vision HDR, dolazi s predinstaliranim Netflixom, Youtube i Disney+ streaming programima (+još ponešto), ima funkcionalan daljinski upravljač i radi iznenađujue brzo i glatko.

Bolje od večine Android TV-a, hvala na pitanju

Nije loše, s obzirom da mu je cijena 46 eura Ok, a kako radi? Je li dovoljno snažan za ugodan svakodnevni rad?
AX95 Android TV box specifikacije
OS: Android 9.0
CPU: Amlogic S905X3-B Quad-core Cortex-A53
GPU: ARM G31 MP2 GPU
VPU: Amlogic Video Engine 10
RAM: 4GB DDR3
ROM: 64GB eMMC
WiFi: 2.4G/5G WiFi.IEEE802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth: V4.2
LAN: 100M
HDMI 2.1
HDR Dolby Vision, HDR10 +, HDR10, HLG
Četiri Cortex-A53 CPU jezgre danas spadaju u apsolutni low end današnjih čipseta, no tu je VPU Amlogic Video Engine 10 koji preuzima na sebe dekodiranje i reprodukciju videa, koji može ići do 8K rezolucije!

To ne bi bilo moguće samo kombinacijom CPU/GPU jezgri čipseta.

Izvrsno je što podržava sve bitne HDR formate današnjice.

Samo kućište je malih dimenzija, a malen je i daljinski upravljač.

Kvaliteta izrade i materijala je iznenađujuće dobra, to ulijeva povjerenje da se neće baš tako brzo pokvariti. Spomenuti daljinski upravljač je također solidan, ima sve bitne tipke i radi OK, ali morat ćete dobro nišaniti AX95 Android TV box jer u suprotnom neće hvatati. Tu se vidi štednja.
Spajanje je jednsotavno, imate kabel za napajanje i HDMI 2.1 izlaz.

Sučelje radi vrlo brzo i glatko, što nije uvijek pravilo u ovom cjenovnom razredu. Ovo nije Android TV sučelje kojeg možda poznajete s televizora, jer se ne radi o toj platformi, ali to ne smeta – ionako je sučelje Andorid TV-a loše .
Očekivano, predinstaliran je Aptoide ali tu je i Google Store na koji se možete spojiti i s postojećim računom.

Možete instalirati i 3D igre, AX95 Android TV box ipak ima 4 GB RAM-a i 64 GB za pohranu, ali čipset definitivno nije gamerski pa očekujte lošu i sporu 3D grafiku.

Predinstalirane aplikacije:
Sve radi lijepo i brzo, osim Netflixa. Iz nekog razloga – vjerojatno se radi o certifikatima – Netflix ne radi u 4K rezoluciji, slika je zrnata i nije ugodna za gledanje.

S druge strane, Youtube fino vrti 4K HDR videe. 8K nisam probao, jer je moj TV 4K rezolucije, no nemam razloga ne vjerovati proizvođaču da 8K radi OK.
Veliki plus je i što AX95 Android TV box vrti i Google aplikacije za Android TV. Dakle, aplikacije pisane s namjerom da se vrte na televizoru i koriste uz pomoć daljinskog upravljača.

Ako želite puštati video s ralunala, tu je DLNA certifikat a radi i AirPlay. Alternativa jest korištenje microSD memorijske kartice i smještaj video sadržaja na istu. No u današnje vrijeme optike, meni je daleko brže, ljepše i bolje odraditi streaming reprodukciju.
AX95 Android TV box radi prema obećanjima – kompatibilan je sa svim bitnim HDR standardima, može reproducirati i 8K video te Dolby Audio format, vrti Google Android TV aplikacije (baš kao pravi Android TV) a sve to za šaku kuna. Točnije, njih 349.

Možete ga kupiti na ovom linku, stiže do vas u roku tjedan dana.
I za kraj, AX95 Android TV box nije DVB-T2 / H.265 risiver već samo i jedino Android TV box. I da, da, vrti Kodi, ako ste se zapitali…